Wil je contact lensen gaan dragen? Nu zijn verschillende lenzen zoals gekleurde lensen en goedkope lensen, maar welke lensen zijn nu eigenlijk het beste? Steeds meer mensen dat contactlenzen draagt neem dagelijks toe en het is eigenlijk niet zo makkelijk als het dragen van een bril. Wanneer je een bril hebt zul je jouw ogen moeten laten onderzoeken en zul je een bril moeten bestellen bij je opticien.

Wanneer je lensen bestellen gaat is er veel meer nodig, zoals een doorverwijzing van een specialist, huisarts en het passen van de lenzen. Naast het feit dat je de contactlenzen ook goed moet schoonhouden, ontsmetten en om de bepaalde tijd weer moet vervangen. Zo zijn er verschillende voor- en nadelen waar je over moet denken.

Lensen kopen? Ga naar een specialist

Het is mogelijk om lensen online te kopen en iedereen kan contactlenzen dragen. Echter zul je wel rekening moeten houden met de voordelen en nadelen. Daarnaast ook met de onderhoud en het financiƫle plaatje.

Zo kun je het beste eerst in contact komen met een oogarts om van te voren besluiten contactlenzen te gaan gebruiken. Een osteopatishe arts is gespecialiseerd in de zorg van je ogen. Dit is een medische specialist die veelal oogkwalen behandeld en voert dan ook operaties uit.

Er zijn zeker ook veilige manieren om je contactlenzen te dragen. Ga hiervoor naar een bevoegde oogarts die je hierin compleet kan helpen. Je zal een grondig oog onderzoek ondergaan. Tevens gaat de oogarts beoordelen of de lenzen je ogen niet zullen beschadigen, een passende nazorgkit geven met daarbij zeer duidelijke instructies. Je zult ook afspraken moeten maken over de nazorg door de oogarts. Hieronder staan een tips voor het beheren van de contact lensen:

  • Was je handen grondig voor het behandelen van je contactlenzen
  • Verschoon je contactlenzen regelmatig, zoals is voorgeschreven door de opticien
  • Sla de contactlenzen in een bijpassend lenzendoosje, ga ze niet ergens anders in doen. Vervang het doosje elke drie maanden en hou het doosje open nadat je het schoongemaakt
  • Gebruikt enkel schoonmaak producten om te reinigen die door de opticien zijn voorgeschreven. Ga bijvoorbeeld niet met zoutoplossingen aan de slag
  • Volg het vervangingsschema van de opticien op, zodat de contactlenzen van goede kwaliteit blijven
  • Verwijder de contactlenzen als je gaat zwemmen of in een hete jacuzzi gaat zitten
  • Ga regelmatig naar je opticien voor controle van je contactlenzen